10 snelste achtbanen van Europa

26/06/2016

Onlangs is de zomer officieel van start gegaan! En zeg nu zelf, wat is nu een zomer zonder pretparken? Juist, niets! Omdat de meeste pretparken en hun achtbanen in Nederland en België voor de meesten al zeer gekend zijn, laten we jullie in onderstaand artikel eens wat spectaculairdere achtbanen zien die iets verder van de deur staan. Deze achtbanen zijn dan ook ideaal om eens te bezoeken tijdens één van de zomermaanden in de vakantie. In dit artikel vind je de 10 snelste achtbanen op het Europese vasteland.

10: Wildfire – Kolmården – 113 km/h

Op de 9de plek vinden we Wildfire in het Zweedse pretpark Kolmården. De achtbaan behaalt een snelheid van 113 km/h en is de snelste houten achtbaan van Europa. De achtbaan is gebouwd door Rocky Mountain Construction en is tevens de enige houten achtbaan met inversies van Europa. Wildfire is nog maar zeer recent geopend en is 57 meter hoog.

Wildfire

9: Taron – Phantasialand – 117 km/h

Taron is de nieuwste achtbaan van de lijst en bevindt zich in het nieuwe themagebied Klugheim in het Duitse Phantasialand. De achtbaan heeft twee lanceringen waarvan de snelste 117 km/h gaat. Daarmee is het de snelste multilaunch coaster ter wereld. De achtbaan is geopend op 30 juni 2016 en is gebouwd door Intamin.

Taron

8: Big One – Blackpool Pleasure Beach – 119 km/h

De Big One bevindt zich in Blackpool Pleasure Beach in Groot-Brittannië en verovert met zijn 119 km/h de 8ste plaats in deze lijst. Het is de oudste achtbaan in deze lijst, hij is gebouwd in 1994 en was logischerwijs toen de snelste achtbaan van Europa. Hij is gebouwd door Arrow Dynamics en is 65 meter hoog.

Big One

7: iSpeed – Mirabilandia – 120 km/h

Op nummer 7 staat de gelanceerde achtbaan iSpeed in het Italiaanse Mirabilandia. Deze achtbaan behaalt een snelheid van 120 km/h. Hij is gebouwd door Intamin en geopend in 2009. De achtbaan heeft een lancering van 100 km/h en ook twee inversies in het baanverloop. Hij is 55 meter hoog.

iSpeed

6: Expedition GeForce – Holiday Park – 120 km/h

De 6de plaats wordt veroverd door Expedition GeForce in het Duitse Holiday Park, dat in de handen is van het Belgische Plopsa. De achtbaan heeft, net zoals de nummer 7, een maximale snelheid van 120 km/h. Hij is gebouwd door Intamin, geopend in 2001 en 53 meter hoog. Expedition GeForce werd al meerdere keren uitgeroepen als de beste achtbaan van Europa of de wereld.

GeForce

5: Schwur Des Kärnan – Hansa Park – 127 km/h

Op plaats 5 staat Schwur Des Kärnan, of kortweg Kärnan, in het Duitse pretpark Hansa Park. De achtbaan behaalt een snelheid van 127 km/h. Ook deze is achtbaan is erg nieuw, hij is geopend in 2015 en gebouwd door Gerstlauer. Hij heeft een hoogte van 73 meter en één inversie.

Karnan

4: Silver Star – Europa-Park – 127 km/h

De Silver Star in het Duitse Europa-Park staat op de 4de plek in deze lijst. De achtbaan heeft, net zoals de nummer 5, een maximale snelheid van 127 km/h. De Silver Star is gebouwd door Bollilger & Mabillard in 2002 en heeft een hoogte van 73 meter.

Silver Star

3: Stealth – Thorpe Park – 129 km/h

De top 3 wordt geopend door Stealth, een achtbaan in het Britse Thorpe Park die gelanceerd wordt met een snelheid van 129 km/h. De achtbaan, gebouwd door Intamin, is geopend in 2006 en heeft een maximale hoogte van 62 meter.

Stealth

2: Shambhala – PortAventura – 134 km/h

De op-één-na-snelste achtbaan van Europa is de Shambhala en staat in het Spaanse PortAventura. Hij haalt een maximale snelheid van 134 km/h. De achtbaan is in 2012 geopend en gebouwd door Bolliger & Mabillard. Met zijn hoogte van 76 meter is het de hoogste achtbaan op het Europese vasteland.

Shamb

1: Furius Baco – PortAventura – 135 km/h

De snelste achtbaan van Europa staat eveneens in PortAventura en haalt een snelheid van maar liefst 135 km/h. Furius Baco is een wingrider die gebouwd is door Intamin en geopend in 2007. Het is de snelste wingrider ter wereld en telt daarnaast ook nog eens één inversie.

IF

Vond je dit leuk? Laat het ons weten!
Delen via Twitter
Delen via Facebook
Blijf op de hoogte van de beste pretpark deals en ontvang alerts voor je favoriete parken.

Door Nathan

Pretparken zijn voor mij al vanaf ik klein was een echte passie, ik heb dan ook al veel pretparken bezocht in binnen- en buitenland. In oktober 2014 ben ik zelf een website gestart en ben tot nu de trotse beheerder van N8N Rides. Sinds juli 2015 werk ik ook mee aan Pretparkdealz om jullie op de hoogte te houden van de leukste nieuwtjes uit de pretparken!

Ontvang de beste pretpark deals in je mailbox, schrijf nu in:

[copernica location="footer"]